De wereld erna: Bruno Latour en Hartmut Rosa over de gevolgen van de Corona-crisis

Hartmut Rosa van het boek 'Leven in tijden van versnelling' gaat in gesprek met Bruno Latour over de moderniteit in de context van Corona.


De wereld erna: Bruno Latour en Hartmut Rosa over de gevolgen van de Corona-crisis

(in het Engels)


En nu we toch bezig zijn... Kunnen we ook nog even ingaan op het werk van de relatief minder bekende Hartmut Rosa (bron: Boom Filosofie):


Hartmut Rosa

In onze tijden van versnelling waarin een moordend levenstempo heerst, is de vertragingsfilosofie van Hartmut Rosa een verademing. Biografie Hartmut Rosa (1965) is als hoogleraar sociologie verbonden aan de Universiteit van Jena en sinds 2013 is hij ook directeur van het Max-Weber College aan de universiteit van Erfurt. Rosa studeerde politicologie, filosofie en germanistiek in Freiburg, Berlijn en Mannheim. Voor zijn boek Resonanz ontving Rosa de Tractatus-prijs 2016 voor beste essayistiek. De eerste Nederlandse vertaling van zijn werk, Leven in tijden van versnelling, verscheen bij Boom.

Totalitair tijdsregime Tegenover het totalitaire tijdsregime dat ons dwingt tot voortdurende haast, keuzestress en prestatiedruk stelt Rosa een nieuwe en meer ontspannen manier van in-de-wereld-zijn. In Duitsland, waar Rosa wordt gezien als een van de meest toonaangevende sociologen van dit moment, heeft deze filosofie hem de eretitel ‘onthaastingsgoeroe’ opgeleverd. 


Sociologie van de tijd

Het werk van Rosa richt zich voornamelijk op de versnellingsmaatschappij en kan worden gekenmerkt als een sociologie van de tijd. Het startpunt van Rosa’s onderzoek naar de hedendaagse haastcultuur is onze moderne accumulatielogica. Er moet voortdurend kapitaal worden verworven, zowel op economisch, als op sociaal en cultureel vlak. Om dit te bereiken wordt technologische innovatie opgevoerd en veranderen maatschappelijke posities en culturele waarden in steeds hoger tempo.

Rat race

Door de rat race waarin wij ons bevinden, raken wij volgens Rosa steeds verder van onszelf vervreemd en ontstaat een kloof tussen willen en moeten. In deze samenleving wordt de vraag naar de juiste verhouding tussen individu en maatschappij een morele imperatief. Het kritische en heldere antwoord op deze vraag, in de vorm van het begrip resonantie, geeft Rosa in Leven in tijden van versnelling. Resonantie stelt ons in staat om ons weer zinvol te verbinden met de wereld.


Why are we stuck behind the social acceleration? - Hartmut Rosa. Op: TEDx FSUJena

Zie ook zijn boek hier :

Leven in tijden van versnelling

Een pleidooi voor resonantie

Hartmut Rosa | Boom uitgevers Amsterdam


26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ja, ik verwonder me ook vaak over van alles.

Ik ontvang dus graag de digitale flessenpost*

van het supergeheime en illustere Verwondergenootschap

* We sturen onze e-meeuw slechts af en toe op pad. Hij bezorgt je post op momenten dat je het het minst verwacht maar het best kunt gebruiken... Soms ontvang je ook uitnodigingen voor exclusieve bijeenkomsten van het Genootschap. Maar daarover kunnen we nu nog niks loslaten.

Wij spammen niet.

Wij delen je gegevens niet met derden.

↳ Ofwel: We gaan fatsoenlijk met je gegevens om.

© 2021 Academie voor Verwondering

Academie voor

Verwondering

Ridderschapstraat 6

3512 CP  UTRECHT

Mail: info@academievoorverwondering.org

Tel:   033 - 889 0683

  • Academie voor Verwondering LinkedIn Icon
  • Academie voor Verwondering Twitter Icon
  • Facebook
  • Black Youtube Icoon