top of page

Leergang Organisatiefilosofie editie 2024

Filosoferen bij organiseren
 

Ken Jezelf

De aansporing van het orakel van Delphi, ken jezelf, kan worden gezien als een oorsprong van de filosofie. Reflecteren op wie je bent en wie je wordt in de relatie met en tot anderen geldt als een opdracht voor een goed leven. Ook in organisaties.

Juist in organisaties

In organisaties loop je namelijk het risico dat je een identiteit opgedrongen krijgt (van manager, adviseur, medewerker, hoofd P&O) die je ‘te kort’ doet. Je bént geen manager, adviseur, medewerker of hoofd van wat dan ook, je bent zo veel meer dan dat. Maar met ‘organiseren’ reduceren we die veelheid aan zijns-wijzen tot een functie, een hokje, waarbij verschillen worden genegeerd en gelijkheid wordt opgelegd.

Stilstaan bij organiseren

8 dagen lang reflecteren op de organisatie en je eigen rol daarin: dat is de ver-eenvoudig(d)e omschrijving van wat de Leergang Organisatiefilosofie is. Maar daarmee doen we ook de leergang ‘te kort’. Want wat is een organisatie? Is dat een ding? Of is het een sociaal construct dat elke dag opnieuw gecreëerd wordt in de processen van betekenisgeving tussen mensen?

 

Hoe word je wie je bent?

Hoe ontstaat identiteit in die processen van betekenisgeving? Hoe word je wie je bent? Het is bekend: jonge kinderen stellen nogal wat vragen, volwassenen steeds minder. Ze denken alles al te weten, hebben overal een mening over, en etaleren die graag op de socials en in de gesprekken met anderen.

Waarom deze leergang?

De Leergang Organisatiefilosofie is uniek omdat het denken over organiseren centraal staat. Hoe doen we dat, organiseren? Wat betekent het? Kunnen we anders betekenis geven aan de organisatie, een manier die ons meer tevreden stemt en ons minder stress geeft? Minder werk-druk, meer werk-plezier, meer menselijkheid en minder frustratie.

Schermafbeelding 2022-10-31 om 13.48.48.png

Leergang Organisatiefilosofie
2024

We schudden de boel soms flink op in de Leergang Organisatiefilosofie...

"Niet (slechts) wat oude mannen in een grijs verleden allemaal hebben bedacht en opgeschreven, maar (vooral ook) wat je zélf bedenkt en ervaart bij het gezamenlijk filosoferen over de organisatie staat daarbij centraal.

 

Denk je mee?"

 

Een mogelijk, doch niet noodzakelijk PROGRAMMA*

 

De Leergang Organisatiefilosofie bestaat uit vier modules van twee dagen:

Module I - Variëren bij interpreteren

 

Het 1e blok staat in het teken van kennismaken, het verkennen van de leervragen en van ieders zienswijze op ‘organiseren’ en ‘filosoferen’. We onderzoeken onze aannames, rekken ons denken op en nodigen je uit om vanuit een ander perspectief naar de organisatie-werkelijkheid te kijken.

Filosofen van dienst**: Epictetus en Wittgenstein

 

Module II - Orgwaan

Wat is ‘normaal’ in de organisatie? Is er ruimte binnen de bestaande orde, en waar vind je die dan? Wanneer word jij verleid om mee te doen met het systeem? We gaan in gesprek over wat je ziet wanneer je uitzoomt en de tijd neemt om hierover te filosoferen.

Filosofen van dienst**: Foucault en Nietzsche (en misschien komt Marx ook nog wel even langs (als hij tijd heeft))

 

Module III - Organisatiekunst

 

Kunnen we ook anders samenwerken dan in een organisatie? Bijvoorbeeld door middel van kunst, of met rituelen? Vaak hebben we de neiging om dingen vast te zetten, te standaardiseren. Hoe kunnen we weer gevoel creëren voor veran-dering, voor verschillen en voor in-wording?

Filosofen van dienst**: Bergson en Kristeva

 

Module IV - Het wonder van de verwondering

 

En opeens zie je het. Terwijl je het het minste verwacht. Gewoon tijdens een gesprek. Of terwijl je bij de koffieautomaat staat te wachten op je beurt. Daarna kun je niet meer anders dan met verwondering naar de organisatiewerkelijkheid kijken. En ben je organisatiefilosoof.

Welkom  bij het Gilde.

Filosofen van dienst**: Thales van Milete en René Gude

*Tijdens de Leergang Organisatiefilosofie zijn de leerlingen 'de baas'. We stemmen het programma voortdurend af op de leerbehoeften en actuele vragen van de deelnemers. Geen enkele editie van de Leergang is daarom gelijk. 

**Elke dag kijkt en denkt een filosoof met ons mee. Hoe zou deze filosoof tegen deze vraag aankijken? Welk advies zou hij voor ons hebben?

par9-1280x640.jpg

 

DENKADVISEURS VAN DIENST

 

De Leergang Organisatiefilosofie is ontwikkeld en wordt begeleid door Lotte Hoogers en Ben Kuiken.

Lotte is creatief denker en facilitator. Ze begeleidt de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Haar rol binnen de leergang is vooral (maar niet uitsluitend) het leerproces van de groep te begeleiden en de ontwikkeling van de deelnemers te stimuleren.

Ben is organisatiefilosoof en schrijver, onder meer van boeken als De laatste manager, De Zinmakers en De Organisatiefilosoof. Ben studeerde filosofie en promoveert op het begrip 'sensemaking'. Hij zal de groep voeden en verwarren met filosofische vragen en kennis.

Tijdens de tweede, derde en mogelijk de vierde module zullen zij worden bijgestaan (of tegengesproken) door een gastspreker c.q. dwarsdenker.

LottePortret-1.jpg
Ben-Kuiken-3.jpg

 

INVESTERING

We realiseren ons dat een leergang van 4x2 dagen een flinke tijdsinvestering vraagt. Toch kiezen we daar bewust voor, omdat we gemerkt hebben dat oude denk-gewoontes moeilijk slijten en deelnemers tijd nodig hebben om afscheid te nemen van hun voor-onderstellingen en aannames.

Waar de hele maatschappij steeds sneller gaat, gaan wij dus juist vertragen. Omdat we bovendien in kleine groepjes werken, krijgt iedere deelnemer voldoende tijd en aandacht om dit leerproces op haar of zijn eigen tempo mee te maken.

Daarnaast  vragen wij een financiële bijdrage van € 4.200,- (excl. 21% BTW) per deelnemer.

Dit bedrag is inclusief:

  • een toffe 8-daagse Leergang op maat;

  • 4 overnachtingen inclusief ontbijt;

  • een leergemeenschap van mensen die elkaar helpen wijzer te worden;

  • een uitgebreide syllabus en boekenpakket;

  • interessante gastdocenten;

  • 4 x een uitgebreid diner pensant op de avond van de eerste dag van elke module.

KENNISMAKING, INTAKEGESPREK EN ANNULERING

Het doorgaan van de Leergang is onder voorbehoud van het aantal deelnemers. Op het moment dat we een groep bij elkaar hebben, prikken we samen de data. Je ontvangt vier weken voor aanvang van de eerste module een uitnodiging voor een intakegesprek. 

GEÏNTERESSEERD IN DEELNAME AAN

DE LEERGANG ORGANISATIEFILOSOFIE? 

  • Vul onderstaand formulier in om de Brochure van de Leergang te ontvangen.

  • Of laat ons via het formulier direct weten dat je je wenst in te schrijven of stel ons een vraag.

  • Of bel Ben: 06 1308 4961.

 

Je bent van harte welkom om te leren filosoferen over organisatie in de unieke Leergang Organisatiefilosofie!

Leergang Organisatiefilosofie
Editie 2024

Verzonden. Dank je voor je interesse!

bottom of page